raport-pandemia-de-coronavirus-si-efectele-ei-vor-ajuta-china-sa-depaseasca-economic-sua-in-2028,-cu-cinci-ani-mai-repede-decat-estimarile-anterioare.

Raport. Pandemia de coronavirus și efectele ei vor ajuta China să depășească economic SUA în 2028, cu cinci ani mai repede decât estimările anterioare.

În raportul său anual, Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri (CEBR), un grup internațional de reflecție, susține că până în 2028 China va deveni principala forță economică mondială.

Raportul arată că modul abil în care această țară a administrat epidemia, prin carantină strictă, pe zone, încă de la începutul acesteia, într-un mod în care țările democratice nu puteau acționa, a redus cu cinci ani perioada în care se estima că PIB-ul acestei țări îl va depăși pe cel al SUA.

“Pandemia COVID-19 și consecințele economice corespunzătoare au înclinat cu siguranță această rivalitate în favoarea Chinei”, se arată în raport.

În primul trimestru al acestui an, produsul intern brut (PIB) al țării a scăzut cu 6,8% și, deși aceasta a fost cea mai slabă evoluție economică a țării din ultimele decenii, ea a recuperat mare parte din declin în trimestrele următoare și va termina, cel mai probabil, anul pe creștere.