conturile-lui-donald-trump-de-pe-facebook-si-instagram-au-fost-blocate-pentru-cel-putin-doua-saptamani-mark-zuckerberg:-credem-ca-riscurile-de-a-permite-presedintelui-sa-continue-sa-foloseasca-serviciul-nostru-sunt-pur-si-simplu-prea-mari.

Conturile lui Donald Trump de pe Facebook și Instagram au fost blocate pentru cel puțin două săptămâni. Mark Zuckerberg: Credem că riscurile de a permite președintelui să continue să folosească serviciul nostru sunt pur și simplu prea mari.

„Evenimentele șocante din ultimele 24 de ore demonstrează în mod clar că președintele Donald Trump intenționează să-și folosească timpul rămas în funcție pentru a submina tranziția pașnică și legală a puterii către succesorul său ales, Joe Biden”, a susținut Mark Zuckerberg într-o postare pe Facebook, în care a anunțat că Donald Trump vor fi suspendate pe termen nelimitat și cel puțin în următoarele două săptămâni” (sic!).

În contextul violențelor înregistrat miercuri la Capitoliu, președintele încă în funcție Trump a postat o serie de mesaje și pe rețeaua Twitter, în care le-a transmis mesaje amestecate susținătorilor săi. Twitter a blocat o serie de postări de-ale lui Trump, i-a cerut să le șteargă și l-au informat că-i vor suspenda definitiv contul, dacă va continua să încalce regulile sale. Jurnaliștii Washington Post au cerut Twitter să precizeze dacă Trump și-a recâștigat controlul asupra contului, dar nu li s-a răspuns.

Washington Post notează că Trump s-a folosit în mod repetat de social media după ce a pierdut în fața lui Biden la alegerile prezidențiale pentru a posta mesaje care promovează ideea că a existat o fraudă electorală, dar fără a aduce dovezi. Facebook, Twitter și YouTube au luat uneori măsuri împotriva lui, dar încercările lor de a eticheta mesajele președintelui drept eronate nu au oprit răspândirea acestora.

În postarea sa, Zuckerberg a mai spus că, deși până acum Facebook s-a limitat la marcarea ca înșelătoare a mesajelor sau la ștergerea conținutului care încalcă politicile platformei, situația din prezent este diferită: „În ultimii câțiva ani, i-am permis președintelui Trump să folosească platforma noastră în concordanță cu propriile reguli, eliminând uneori conținutul sau etichetându-i postările atunci când încălcau politicile noastre. Am făcut acest lucru deoarece credem că publicul are dreptul la un acces cât mai larg posibil la discursuri politice, chiar și discursuri controversate. Dar contextul actual este fundamental diferit, pentru că a utilizat platforma pentru a incita la insurecții violente împotriva unui guvern ales democratic”.

Surse alternative: Washington Post, Euronews