analiza-cnn-ultimele-zile-ale-lui-trump-in-functia-de-presedinte-au-dus-statele-unite-la-o-rascruce-privind-democratia-americana-atmosfera-ramane-tensionata-si-nimeni-nu-pare-sa-stie-ce-este-de-facut-cu-donald-trump.

Analiză CNN. Ultimele zile ale lui Trump în funcția de președinte au dus Statele Unite la o răscruce privind democrația americană. Atmosfera rămâne tensionată și nimeni nu pare să știe ce este de făcut cu Donald Trump.

Chiar dacă sfârșitul mandatului este atât de aproape, fiecare oră care trece cu Donald Trump la putere pare să reprezinte o nouă amenințare pentru democrația americană. Cu mai puțin de două săptămâni până când președintele ales, Joe Biden, va prelua funcția, națiunea rămâne în tensiune, nefiind clar dacă Trump va incita la o nouă rundă de violență sau va continua să se plângă în legătură cu decizia Twitter de a-i suspenda contul. 

Violențele de la Capitoliu au dus țara la o răscruce de drumuri. Democrații vor să inițieze cât mai curând o nouă rundă de proceduri de punere sub acuzare a lui Trump, de data aceasta cu privire la rolul acestuia în incitarea la revoltă. Republicanii s-ar putea confrunta din nou cu un test public al loialității lor față de Trump. Tot mai puțini par pregătiți să vorbească deschis despre violențele petrecute și nu par dispuși să se angajeze împotriva președintelui, iar acest lucru sugerează, conform CNN, că este mai puțin probabil ca asediul de la Capitoliu să fi marcat sfârșitul trumpismului, ci mai degrabă reprezintă deschiderea unui capitol și mai periculos.

Sub Trump, prin noile canale de organizare pe rețelele de socializare, Partidul Republican a devenit din ce în ce mai radical, membri de top considerând că eventuale acțiuni ale democraților, la fel ca și închiderea conturilor de pe rețelele de socializare ale lui Donald Trump, nu fac decât să divizeze și mai mult țara, pentru că nu sunt decât jocuri politice, nicidecum măsuri raționale menite să combată un atac dur asupra democrației.

Refuzul republicanilor din Congres de a întreține orice conversație asupra a ceea ce este de făcut a transpus democraților sarcina de a lua o decizie în zilele următoare. Biden a arătat puțin entuziasm legat de o eventuală destituire a președintelui, cu câteva zile înainte de finalizarea mandatului, conștient de faptul că un proces ar capta atenția primelor sale zile de președinție: “Sunt concentrat asupra virusului, vaccinului și creșterii economice. Este dreptul Congresului să decidă ce vrea să facă. Dar va trebui să fie pregătit să se replieze“, a spus Biden, când a fost întrebat vineri despre o eventuală punere sub acuzare a lui Trump.

Calculele politice se desfășoară pe fundalul unor amenințări iminente, deoarece preocupările privind securitatea înainte de inaugurarea lui Biden din 20 ianuarie sunt în creștere. Discuțiile pe forumurile de socializare extremiste și pro-Trump s-au radicalizat și nu este clar dacă președintele, chiar dacă ar alege asta, ar putea să stăpânească furia oamenilor. Există, de asemenea, și îngrijorări referitoare la siguranța lui Biden și a vicepreședintei Kamala Harris. 

Amenințările se extind dincolo de Capitoliu, iar companiile de zbor American Airlines și United Airlines au luat măsuri pentru a consolida securitatea în aer și la sol. 

Analiza completă pe CNN.