rusia-proteste-in-mai-multe-orase-din-tara,-dupa-condamnarea-lui-aleksei-navalnii-cel-putin-750-de-manifestanti-arestati-la-moscova-reactii-internationale-in-urma-sentintei.

Rusia. Proteste în mai multe orașe din țară, după condamnarea lui Aleksei Navalnîi. Cel puțin 750 de manifestanți arestați la Moscova. Reacții internaționale în urma sentinței.

Protestele au început încă din prima parte a zilei de marți, înainte ca Navalnîi să-și afle sentința. Susținătorii acestuia s-au strâns în jurul tribunalului, dar polițiștii au intervenit în forță și au arestat numeroși manifestanți. 

Ulterior, aliații lui Navalnîi au cerut suporterilor să se adune în centrul Moscovei. Apelurile pentru proteste au curs toată ziua pe rețelele de socializare. Manifestații au avut loc în mai multe orașe, inclusiv la Sankt Petersburg.

Comunitatea internațională a reacționat imediat după condamnarea opozantului rus. Emmanuel Macron a calificat sentința drept “inacceptabilă” și cere eliberarea acestuia.

Și secretarul de stat american Antony Blinken a cerut eliberarea lui Navalnîi: “SUA sunt profund îngrijorate de acțiunile Rusiei”.

Dominic Raab, ministrul britanic de Externe, spune că sentința este una “perversă” și “vizează o victimă a unei tentative de otrăvire, nu pe cei responsabili”. Omologul său german cataloghează condamnarea drept “o lovitură pentru libertățile fundamentale și statul de drept din Rusia”.

Surse alternative: BBC, Reuters