un-submarin-japonez-s-a-ciocnit-de-o-nava-comerciala-in-timp-ce-a-incercat-sa-iasa-la-suprafata,-in-largul-coastei-pacificului-a-fost-grav-avariat,-in-timp-ce-nava-nu-a-raportat-nicio-paguba.

Un submarin japonez s-a ciocnit de o navă comercială în timp ce a încercat să iasă la suprafață, în largul coastei Pacificului. A fost grav avariat, în timp ce nava nu a raportat nicio pagubă.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a spus că submarinul Soryu, care efectua un antrenament de rutină, a văzut nava comercială prin periscop în timp ce se ridica, dar nu a putut să o evite la timp. “Soryu a răzuit carena navei pe măsură ce ieșea la suprafață. Este extrem de regretabil un asemenea incident”, a spus Kishi.

Trei membri ai echipajului submarinului au suferit răni ușoare. Nava comercială, înregistrată în Hong Kong, nu a raportat avarii și a părăsit zona la scurt timp după coliziune. Deoarece echipamentul de comunicații al submarinului a fost avariat în accident, raportarea incidentului a fost întârziată, echipajul reușind în cele din urmă să raporteze cu ajutorul unui telefon mobil.

Paza de coastă a Japoniei a anunțat că va deschide o anchetă, deoarece incidentul ar putea constitui un pericol pentru trafic din cauza neglijenței, în timp ce Comitetul pentru Siguranță în Transporturi din Japonia a declarat că și-a lansat propria investigație.

Un incident similar s-a produs anul trecut în luna martie, când un submarin distrugător similar a lovit o barcă de pescuit chineză. De asemenea, în urmă cu 20 de ani un submarin american a lovit și a scufundat accidental o navă de pescuit japoneză, iar nouă persoane și-au pierdut viața, printre care și patru elevi de liceu, lângă Honolulu. Marina SUA a plătit atunci despăgubiri de 16,5 milioane de dolari familiilor victimelor.

Sursa: CNN.