Analiză DW. Moscova continuă arestările politicienilor din opoziție, în contextul în care urmează alegeri legislative în septembrie, iar partidul lui Putin scade în sondaje.

Andrei Pivovarov, unul dintre opozanții lui Vladimir Putin, a fost arestat la începutul săptămânii, pe aeroportul Pulkovo, din Sankt Petersburg, cu doar câteva minute înainte ca avionul în care acesta se afla să decoleze spre Polonia. Scena arestării lui Pulkovo amintește de reținerea recentă, la Minsk, a bloggerului bielorus Roman Pratasevich, scrie Deutsche Welle. Pivovarov, în vârstă de 39 de ani, riscă șase ani de închisoare, fiind acuzat că a colaborat cu “Rusia deschisă” (Open Russia), o organizație care activează în domeniul drepturilor omului.

“Rusia deschisă” a fost înființată inițial de Mihail Khodorkovsky în 2001. După arestarea acestuia, a funcționat ca o mișcare și o asociație de ONG-uri regionale, care activau în domenii precum educație, mass-media sau societate civilă. Există organizații înregistrate sub același nume și în Marea Britanie, unde Khodorkovsky se află în prezent. În 2017, Moscova a catalogat grupul drept “nedorit”, dar organizația din Rusia a continuat să funcționeze ca o entitate separată. 

Pivovarov, directorul acestei organizații, a anunțat, cu câteva zile în urmă, că va dizolva întreaga operațiune pentru a evita arestul. Opozantul a fost transferat, în urma arestării, în Krasndoar, un oraș din partea sudică a Rusiei, unde va fi judecat. 

Acesta a apărut într-un videoclip postat pe YouTube și a participat la protestele prin care se cerea eliberarea lui Alexei Navalny, iar autoritățile rusești au efectuat percheziții la apartamentul său, după arestare. De asemenea, proprietățile lui Dmitry Gudkov, un politician din opoziție și fost deputat și ale lui Alexander Solovyev, un alt fost șef al “Rusiei Deschise”, au fost percheziționate marți. 

Unii analiști spun că recentele acțiuni ale Moscovei au în vedere eliminarea politicienilor și activiștilor opoziției, cu doar câteva luni înainte de alegerile de la Duma, de la mijlocul lunii septembrie. Sondajele recente arată că partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin a scăzut la aproximativ 30%. Khodorkovsky spune că incidentul Pivovarov “a arătat cât de încrezător partidul de la guvernare este în câștigarea alegerilor”.

Analiza completă pe Deutsche Welle

Sursa Foto: Markwaters / Dreamstime