documentarul-”colectiv”-a-castigat-premiul-publicului-lux,-acordat-de-parlamentul-european-si-academia-europeana-de-film.

Documentarul ”Colectiv” a câștigat Premiul Publicului LUX, acordat de Parlamentul European și Academia Europeană de Film.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a fost cel care a anunțat că documentarul ”Colectiv” a câștigat trofeul ”LUX”, ediția 2021: ”După toată această perioadă grea prin care am trecut, crește nevoia oamenilor de a se aduna nu numai în locuri de dezbatere, dar și în spații precum cinematografele”; a spus acesta în timpul ceremoniei de la Strasbourg.

Instituția europeană reamintește că documentarul realizat sub coordonarea lui Alexander Nanau a primit două nominalizări la Premiile Oscar, pentru ”cel mai bun documentar” și ”cel mai bun lungmetraj internațional”.

Celelalte filme nominalizate au fost ”Another Round”, în regia danezului Thomas Vinterberg și ”Corpus Christi”, regizat de polonezul Jan Komasa. ”Colectiv” a fost declarat câștigător în urma votului publicului și a votului parlamentarilor europeni.

Premiul este acordat de Parlamentul European și European Film Academy (EFA), în parteneriat cu Comisia Europeană și Europa Cinemas. “Prin intermediul premiului său pentru film, Parlamentul sprijină concret distribuirea filmelor europene începând din 2007, și oferă subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii”, mai transmite Parlamentul European.

Sursa: Parlamentul European