novavax-anunta-ca-vaccinul-anti-covid-pe-care-l-dezvolta-a-dovedit-o-eficienta-de-90%,-in-cadrul-unui-studiu-desfasurat-pe-30-de-mii-voluntari-este-usor-de-depozitat-si-transportat,-astfel-ca-este-de-asteptat-sa-joace-un-rol-important-in-cadrul-programului-covax,-destinat-tarilor-sarace.

Novavax anunță că vaccinul anti-Covid pe care-l dezvoltă a dovedit o eficiență de 90%, în cadrul unui studiu desfășurat pe 30 de mii voluntari. Este ușor de depozitat și transportat, astfel că este de așteptat să joace un rol important în cadrul programului COVAX, destinat țărilor sărace.

Directorul executiv al Novavax a declarat că va cere autorizarea, în mai multe state, la începutul lunii viitoare, iar până în septembrie, vrea ca laboratoarele să atingă o capacitate de producție de o sută de milioane de doze pe lună. Vaccinul Novavax poate fi depozitat în frigidere obișnuite și poate fi în acest fel distribuit mai ușor. Se administrează în două doze, la un interval de trei săptămâni. Oficialii companiei precizează că primele doze vor fi destinate astfel programului COVAX al OMS. 

Studiul s-a desfășurat în perioada în care în SUA varianta dominantă a Covid era cea Alpha (britanică), astfel că serul este eficient în fața acestei tulpini, transmite Novavax. Totodată, compania menționează că printre participanții la teste, s-au numărat și persoane infectate cu tulpina indiană, braziliană și sud-africană. 

Astfel, unui număr de 20 de mii de persoane de peste 18 ani, din SUA și Mexic, li s-au administrat două doze de vaccin, la distanță de trei săptămâni. Grupul de control, format din zece mii de persoane, a primit placebo. Novavax precizează că doar 14 persoane s-au infectat post-vaccinare, fărăr a avea nevoie de spitalizare.

Efectele adverse raportate au fost similare cu cele ale serurilor deja autorizate, cum ar fi oboseală, durere musculară sau durere de cap, însă raportate la eșantion, au fost mai puțin frecvente decât în cazul celorlalte seruri.

Vaccinul este dezvoltat asemenea celor AstraZeneca sau Johnson&Johnson, pe baza unui fragment de virus ameliorat (adenovirus), care transportă în corp informația genetică a virusului și produce proteina Spike. Proteina este ulterior recunoscută de către sistemul imunitar, care va produce anticorpi. Organismul va fi astfel antrenat să recunoască virusul Sars-Cov-2 și va putea să îl combată. 

Surse alternative: Washington Post, AP, Reuters.

Sursa foto:  | Dreamstime.com.