marea-britanie-rezidentii-vaccinati-cu-schema-completa,-care-se-intorc-din-tari-aflate-pe-lista-galbena,-nu-vor-mai-intra-in-izolare-masura-se-aplica-din-19-iulie-guvernul-nu-a-clarificat-situatia-turistilor-care-vin-din-aceste-tari.

Marea Britanie. Rezidenții vaccinați cu schemă completă, care se întorc din țări aflate pe lista galbenă, nu vor mai intra în izolare. Măsura se aplică din 19 iulie. Guvernul nu a clarificat situația turiștilor care vin din aceste țări.

“Prin schemă completă, înțelegem că au trecut 14 zile de la administrarea rapelului sau de la administrarea dozei unice, după caz”, a explicat ministrul Transporturilor. Grant Shapps a mai adăugat că, în continuare, aceștia trebuie să efectueze un test PCR pentru coronavirus, a doua zi de la sosirea în UK. Totuși, ministrul nu a clarificat și situația turiștilor care vin în Marea Britanie din țări aflate pe lista galbenă, dar nu au reședință sau cetățenie britanică. 

Potrivit lui Shapps, de la aceeași dată guvernul va anula recomandarea prin care cere cetățenilor să evite țările clasificate pe lista galbenă (amber list), pe care se află și România. Tot el a mai spus că guvernele Scoției, Irlandei de Nord sau a Țării Galilor ar putea adopta măsuri diferite față de cele anunțate de cabinetul Johnson. De altfel, Downing Street a confirmat că vor fi scutiți de la măsura izolării doar acele persoane vaccinate de NHS.

Cei care nu au fost vaccinați vor trebui în continuare să stea în carantină atunci când se întorc, în caz contrar riscând o amendă de până la 10.000 de lire. 

Boris Johnson a prezentat luni ultima etapă a procesului de ridicare de restricții, dar anunța atunci că o decizie privind modificarea protocolului de urmat în cazul persoanelor care se întorc din țările cu risc epidemiologic va fi anunțate ulterior. Guvernul urmează să confirme pe 12 iulie care sunt exact măsurile de relaxare ce se vor aplica de la 19 iulie.

Surse alternative: Sky News, Politico.