sardinia-incendii-de-vegetatie-violente-italia-solicita-statelor-europene-sa-intervina-urgent-cu-avioane-specializate-pentru-stingerea-incendiilor-franta-a-raspuns-imediat,-trimitand-doua-aeronave. 

Sardinia. Incendii de vegetație violente. Italia solicită statelor europene să intervină urgent cu avioane specializate pentru stingerea incendiilor. Franța a răspuns imediat, trimițând două aeronave. 

Italia a solicitat altor țări europene să îi pună la dispoziție avioane pentru a putea ține sub control incendiile care au afectat deja mai multe părți ale insulei Sardinia. Ministrul de Externe, Luigi Di Maio, a anunțat pe pagina sa de Facebook că Protecția Civilă a emis cererea și că este recunoscător că au fost trimise deja ajutoare, mulțumind Franței pentru cele două aeronave disponibilizate imediat. 

Autoritatea italiană de Protecție Civilă a precizat că intervine cu șapte avioane proprii Canadair, utilitare pentru stingerea incendiilor, în regiunea Oristano. Focul a afectat mai ales sudul zonei, iar vânturile fierbinți din sud-vest au complicat și mai mult misiunea de stingere a flăcărilor. Acestea s-au extins pe mii de hectare, afectând ferme și animale, dar nu au fost raportate decese sau persoane cu răni grave. Agenția italiană de știri ANSA a raportat că 400 de persoane au fost evacuate din locuințe duminică, după ce alte sute de oameni au părăsit zona în timpul nopții de sâmbătă. 

Christian Solinas, președintele Regiunii Sardinia, a descris incendiile ca “un dezastru fără precedent”. Acesta a mai spus că nu poate fi determinată amploarea completă a pagubelor, dar că îi va cere Prim-ministrului Mario Draghi să aloce fonduri de recuperare pentru proiecte de reîmpădurire a zonelor afectate. 

Sursă alternativă: Reuters