volumul-lucrarilor-de-constructii-a-scazut-cu-5%-in-septembrie-fata-de-august,-iar-avansul-de-la-inceputul-anului-se-mentine-slab-(+0,3%)-lucrarile-de-infrastructura,-declin-de-4%-in-primele-noua-luni,-in-timp-ce-volumul-constructiilor-de-locuinte-a-crescut-cu-21%.

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 5% în septembrie față de august, iar avansul de la începutul anului se menține slab (+0,3%). Lucrările de infrastructură, declin de 4% în primele nouă luni, în timp ce volumul construcțiilor de locuințe a crescut cu 21%.

Datele Institutului Național de Statistică arată că:

  • În luna septembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna precedentă ca serie ajustată (în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) cu -5%.
  • Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, declinul este de -12%.
  • În perioada ianuarie – septembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de aceeași perioadă a anului trecut cu +0,3%.

Pe obiecte de construcții:

  • Volumul lucrărilor de construcții inginerești (de infrastructură) a scăzut cu 4,2% în septembrie față de august. Declinul este de –17,4% față de septembrie 2020 și de –3,7% de la începutul anului, comparativ cu primele nouă luni din 2020.
  • Volumul lucrărilor de construcții rezidențiale (de locuințe) a continuat tendința de la începutul anului și a crescut în septembrie cu +4,8% față de august. Pe primele nouă luni, clădirile de locuințe au înregistrat un avans de +21%, iar față de septembrie 2020, creșterea este mai mult de un sfert (+26,3%).
  • Volumul lucrărilor de construcții nerezidențiale (ex: de birouri) a frânat pe parcursul acestui an cu -8,5%, cu un declin de -18% în septembrie 2021 față de anul trecut.